Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Sterilisatie van uw poes

 

Bij een sterilisatie van de poes worden de eierstokken verwijderd. Om dit op jonge leeftijd uit te laten voeren, heeft medische voordelen.

  • Geen (tot verkleinde) kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd
  • Geen kans op baarmoederontsteking
  • Geen krolsheden en ongewenste dekkingen

 

Er kleeft echter ook een nadeel vast aan een sterilisatie, namelijk:

  • Uw kat heeft een grotere kans op overgewicht na sterilisatie. Hierom adviseren wij u om haar na de operatie over te zetten op een speciale voeding voor gesteriliseerde katten. Deze voeding bevat alles wat een jonge, opgroeiende kat nodig heeft, met minder calorieën.

 

U kunt uw kat bij ons ook laparoscopisch laten steriliseren!

 

Castratie van uw kater

Als u geen nestje kittens wilt van uw kater, raden wij u aan om hem te laten castreren. Bij deze operatie wordt via een snede in de balzak de testikel verwijderd. Net na de operatie zijn er dus 2 snedes zichtbaar.

 

Wat zijn de voordelen van een gecastreerde kater?

  • Ze blijven meer bij huis. Hierdoor is de kans op verwondingen door gevechten met andere katten kleiner.
  • Dit resulteert in een kleinere kans op de overdraagbare infectieziekte FIV (kattenaids). Deze ziekte wordt het meest efficiënt overgedragen door vecht- en bijtwonden.
  • De sterkte van de urinegeur neemt af.
  • Kleinere kans op sproeien in huis.

 

Het nadeel van een gecastreerde kater is dat hij, net als de gesteriliseerde poes, een grotere kans op overgewicht heeft. Hierom adviseren wij u om uw kat na de operatie over te zetten op een speciale voeding voor gecastreerde katten. Deze voeding bevat alles wat een jonge, opgroeiende kat nodig heeft, met minder calorieën.

 

Wilt u uw kater laten castreren? Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd. Rond deze tijd wordt hij geslachtsrijp. Is uw kater jonger maar sproeit of plast hij al wel in huis? Neem dan alstublieft contact met ons op. In overleg kunnen we kijken of een eerdere castratie noodzakelijk en mogelijk is.

 

Sterilisatie poes en castratie kater

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01