Castratie en sterilisatie
Een castratie of sterilisatie wordt meestal uitgevoerd om ongewenste zwangerschappen (dracht) van uw dier te voorkomen. Officieel spreken we van sterilisatie als er alleen iets afgebonden wordt en niets uit het lichaam verwijderd word. Bij de 'sterilisatie' van de teef nemen we de eierstokken weg. Maar omdat deze termen dusdanig ingeburgerd zijn, spreken we op onze website van castratie in het geval van mannelijke dieren en sterilisatie als het over vrouwelijke dieren gaat.
Sterilisatie van uw hond
Bij sterilisatie van de teef worden de eierstokken verwijderd. Er zitten medische voordelen aan een sterilisatie, die op jongere leeftijd word uitgevoerd.
- Geen (tot verkleinde) kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd
- Geen kans op baarmoederontsteking
- Geen loopsheden, ongewenste dekkingen of schijnzwangerschappen
- Verwaarloosbaar kleine kans op hormoongerelateerde suikerziekte
Er kleven echter ook nadelen vast aan een sterilisatie, namelijk:
- Statistisch gezien is er een grotere kans op urine incontinentie (op latere leeftijd)
- Er kunnen vachtveranderingen optreden. Dit is voornamelijk bij langharige honden
- Dominante teven kunnen feller/scherper van karakter worden
- Afname van het metabolisme. Hierdoor heeft uw hond minder energie nodig en dit vergroot de kans op overgewicht. Hierbij is aanpassen van het dieet heel belangrijk, om de kans op overgewicht zo klein mogelijk te houden.
- Langer open blijven van de groeischijven. Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar als uw hond gevoeliger is voor bijv. knieproblemen, dan kan het verstandig zijn om te wachten met sterilisatie totdat de groeischijven uit zichzelf gesloten zijn.
Sterilisatie van uw hond kan bij ons op 2 manieren.
De eerste is de 'klassieke manier'. Dit gebeurt middels een buikoperatie. Door de snede worden de eierstokken verwijderd.
De tweede manier is via laparoscopie (een kijkoperatie). Door middel van 2 kleine sneetjes in de buik worden de eierstokken verwijderd. Het voordeel hiervan is dat de hond over het algemeen een stuk sneller herstelt dan van een buikoperatie.
Als u niet van plan bent om uw teef een nestje puppy’s te laten krijgen, raden wij u aan om haar te laten steriliseren. Wilt u weten wanneer het beste moment is voor uw hond? Wij informeren u hier graag over!
Castratie van uw hond
In tegenstelling tot de sterilisatie van een teef, heeft de castratie van een reu op jonge leeftijd geen medische voordelen. Uw hond kan bij ons gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Bij sommige rassen kan het voordeliger zijn om wat langer te wachten. Bijvoorbeeld als uw hondenras gevoeliger is voor incontinentie of als uw hond er baat bij heeft om te wachten totdat de groeischijven van het bot gesloten zijn. Als u een castratie overweegt, kunt u bij ons terecht voor advies over het beste moment voor úw hond.
Voordelen van castratie kunnen zijn:
- Afname van dominant gedrag tegenover andere honden. Dit geldt overigens niet als er sprake is van aangeleerd gedrag.
- Afname van hormoongerelateerde problemen. Hierbij kunt u denken aan weglopen en slechte eetlust als er loopse teven in de buurt zijn.
- Afname/weghalen van terugkerende voorhuidontsteking op basis van hormonen.
Nadelen van castratie kunnen zijn:
- Een grotere kans op overgewicht. Na castratie neemt het metabolisme af. Hierdoor heeft een hond meer kans op overgewicht. Het aanpassen van de voeding is erg belangrijk. Als uw hondenras al gevoeliger is voor overgewicht, kan dit dus voorkomen na castratie.
- Een grotere kans op urine incontinentie.
- Langer open blijven van de groeischijven. Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar als uw hond gevoeliger is voor bijv. knieproblemen, dan kan het verstandig zijn om te wachten met castratie totdat de groeischijven uit zichzelf gesloten zijn.
Cryptorche reu:
Soms zijn bij een hond op een leeftijd van 9 maanden of ouder niet beide testikels ingedaald. Men noemt dit een cryptorchidie. Dit kan éénzijdig of beiderzijds zijn. Als u uw hond wilt laten castreren dan heeft dat wat meer voeten in aarde dan bij een normale castratie. Wij kunnen uw hond via laparoscopie (kijkoperatie) castreren.
Chemisch castreren:
Sinds 2008 is er een alternatief voor de chirurgische castratie. Dit bestaat uit een implantaat dat onder de huid aangebracht wordt. Dit implantaat geeft een continue, lage hoeveelheid hormonen af. Hierdoor wordt productie van geslachtshormonen bij de reu geremd. Het gevolg hiervan is een tijdelijke onvruchtbaarheid. Er zijn 2 preparaten: één die zorgt voor een onvruchtbaarheid van ongeveer 6 maanden en één die zorgt voor een onvruchtbaarheid van ongeveer 12 maanden. Hoe lang het implantaat precies werkt, is onderhevig aan individuele variatie en verschilt dus per hond.