Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen Inloggen 050 - 501 55 00

Maand van de Teek

 

Tijdens de gehele maand van de teek ontvangt u 10% Korting op alle anti Teken middelen voor Hond en Kat.
Bij DC Hopmans loopt de maand van de Teek van 18 april t/m 18 mei. 

Heeft u vragen over welk middel het beste bij uw huisdier past? 

Wij helpen u graag! 

 

Een teek pak 'm beet!
Teken behoren tot de familie van de spinachtigen. Zolang een teek zich niet voedt met bloed van mens of dier, is het een heel klein beestje, niet groter dan een speldenknop.


Vlooien en teken onderscheiden

De vlo heeft zes pootjes, de teek acht. De teek springt of vliegt niet, maar kruipt over de huid van zijn gastheer, hecht zich in de huid vast en zuigt zich daar vol met bloed. Zijn lijf zwelt op tot een grijsbruinig zakje, ten grootte van een koffieboon.

 

 


Gevaarlijke gebieden

Teken komen vooral voor in parken, tuinen en bossen. Met name in struiken, hoog gras en kreupelhout. De teken wachten tot er een mens of een ander (zoog)dier langskomt, laten zich dan vallen en zoeken al kruipend een plekje waar ze zich met snuit en kop in de huid kunnen boren.

 

Het hele jaar door

Vroeger kwamen teken in Nederland alleen voor tussen april en oktober, maar tegenwoordig kun je op elk moment in het jaar teken tegenkomen.

 

Indirecte gevaren van de tekenbeet

Teken kunnen ook ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en Babesiosis. Deze ziekten kunnen zowel op de mens als op de hond en kat worden overgebracht. Dit gebeurt pas als de teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten.

 

Directe nadelen van de tekenbeet

Tekenbeten kunnen irritatie geven van de huid, door de beet zelf of door de inwerking van het speeksel van de teek. Een dier dat veel teken heeft kan veel bloed verliezen.

 

Meer zekerheid

Zelfs al vermijdt u tijdens wandelingen hoog gras en struikgewas- als uw huisdier veel in de natuur komt, is de kans op tekenbeten groot. We adviseren u om dan preventieve middelen te gebruiken. Er zijn meerdere middelen voorhanden. Kom gerust langs voor advies op maat.

 

Wat kunt u doen?

Controleer uw huisdier op teken en doe dat altijd binnen 24 uur nadat uw dier buiten is geweest. Het liefst direct na de wandeling. Dan zit de teek vaak nog los in de vacht en kan relatief gemakkelijk gevangen worden met hulp van een vlooienkam.

 

Een vastzittende teek verwijderen

Gebruik voor het verwijderen van een teek nooit een verdovend middel (alcohol etcetera). Hanteer voor het verwijderen een speciale tekentang en verwijder de teek met een rustige draaiende beweging. Zo verwijdert u de hele kop.

 

Geplaatst op 18 april 2019

Meer Nieuws

13 mrt
Maatregelen Coronavirus

10 dec
Vacature Paraveterinair

6 nov
"Geen patiënt van de maand, maar baas van de maand

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01