Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Endoscopie hond & kat

Met een endoscopie voeren wij een inwendig kijkonderzoek uit bij uw huisdier. Endoscopie betekent: 'binnenin kijken' met een scoop. Een scoop is een dunne en flexibele slang waarin een kleine camera gemonteerd is. Met behulp van deze scoop kunnen we in het lichaam van uw huisdier kijken. Via deze methode kunnen we maag en darmen, maar ook keel en neus van binnen bekijken. Dit is anders dan een laparoscopie waarbij we via de buikwand naar binnen gaan.

Endoscopie hond

Binnenkant echt goed in beeld

Met de endoscoop kunnen we de neus, de keel, de luchtpijp, de slokdarm, de maag of de endeldarm binnengaan en de binnenkant van deze organen goed bekijken. Op een televisiescherm worden de beelden uitvergroot getoond. Zo kunnen onze dierenartsen goed kijken of er iets aan uw (huis)dier zijn of haar organen mankeert en daarmee een goede diagnose stellen van inwendige problemen.

Wanneer een endoscopie voor hond, kat of ander huisdier?

De redenen om over te gaan tot een endoscopie voor uw hond of kat zijn uiteenlopend. Er kunnen klachten zijn die duiden op organische aandoeningen, stoornissen of ziekten. In dit soort gevallen is de endoscopie een effectieve methode om een diagnose te kunnen stellen. Vaak raden wij een endoscopische behandeling aan wanneer er herhaaldelijke maagklachten zoals diarree of braken optreden, neusuitvloeiing uit 1 of beide neusgaten en keel of long klachten. 

Heeft uw huisdier iets gevaarlijks opgegeten dat niet voor consumptie bestemd is? Wij kunnen het door middel van een endoscopie bij uw hond of kat uit de maag of slokdarm halen. 

Endoscopie bij afname weefsel

De dierenarts kan tijdens de scopie ook kleine ingrepen uitvoeren en bijvoorbeeld stukjes weefsel (biopten) afnemen voor onderzoek in ons laboratorium. De endoscopie kan veel duidelijkheid geven als het gaat om het stellen van een goede diagnose bij inwendige problemen.

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01