Spoed Openingstijden Afspraak maken 050 - 501 55 00

Echografie

Echografie is een manier van onderzoek waarbij het lichaam onderzocht kan worden met bewegend beeld. Geluidsgolven worden door het apparaat omgezet in een 2D (plat) beeld. De meeste mensen kennen dit onderzoek wanneer er bij zwangere vrouwen naar de baby in de buik gekeken wordt. Net als bij mensen doet dit onderzoek geen pijn en de geluidsgolven zijn niet gevaarlijk.

Echo buik - dracht

Er zijn verschillende gebieden waar we met een echo naar kunnen kijken:

Er zijn verschillende redenen waarom we graag met een echo in de buik willen kijken. Hieronder staan enkele voorbeelden genoemd:

  • Bevestiging/uitsluiten van dracht (zwangerschap)
  • Bevestigen/uitsluiten van een baarmoederontsteking
  • Beoordelen van de organen
  • Nemen van monsters, zoals een beetje urine uit de blaas halen

Met een echo van het hart kun je ‘in’ het hart kijken. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de hartkleppen. Dit kan niet met een röntgenfoto.

Bij het maken van een buikecho komt uw dier vaak op de rug te liggen in een zacht kussen. Bij alle echografische onderzoeken moet er een stuk(je) geschoren worden. Dit heeft er mee te maken dat de geluidsgolven niet door lucht heen kunnen. Tussen alle haren van de vacht zit een hoop lucht opgeslagen. Nadat uw dier geschoren is, zal de huid meestal gereinigd worden en vervolgens wordt er echogel aangebracht. Deze gel is bedoeld om de geluidsgolven beter door te laten komen in het lichaam. De gel die wij gebruiken is oplosbaar in water. Het is niet heel erg als uw dier hier nog een klein beetje van oplikt als hij/zij weer thuis gekomen is.

Zowel bij hartproblemen als problemen in de buik geldt niet dat een echo beter is dan een röntgenfoto of andersom. Ze vullen elkaar aan en beide onderzoeken hebben voor- en nadelen. Soms zullen beide onderzoeken nodig zijn om een totaal plaatje te vormen.

Echo

Roden

DC Hopmans
Groene Zoom 2
9301 SJ Roden

050 - 501 55 00
info@dchopmans.nl

Hoogkerk

DC Hopmans
De Verbetering 8
9744 DZ Groningen

050 - 501 55 00
info@dchopmans.nl

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01