Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Echo laten maken

Met een echo van uw hond, kat of ander huisdier kunnen wij vele lichamelijk zaken bekijken, bevestigen en/of uitsluiten. Van het bevestigen van een dracht tot het uitsluiten van een ontsteking in een orgaan. Wilt u een echo laten maken van uw huisdier? Neem dan gerust contact met ons op zodat we samen kunnen bepalen of een echografie noodzakelijk is.

Wat is echografie?

Echografie is een manier van onderzoek waarbij het lichaam onderzocht kan worden met bewegend beeld. Geluidsgolven worden door het apparaat omgezet in een 2D (plat) beeld. De meeste mensen kennen dit onderzoek wanneer er bij zwangere vrouwen naar de baby in de buik gekeken wordt. Net als bij mensen doet dit onderzoek geen pijn en de geluidsgolven zijn niet gevaarlijk.

 Echo hond dracht hartecho hond

Echo hond & kat

Het komt met regelmaat voor dat we een echo van een hond of kat moeten laten maken. Dit heeft uiteenlopende redenen. Begint uw kat of hond symptomen van een dracht te vertonen? Maak dan gerust een afspraak. Wij kunnen kijken of uw hond of kat drachtig is en wellicht hoeveel pups of kittens er in de baarmoeder zitten. Aan de andere kant maken we ook echo’s wanneer uw huisdier sneller moe is, veelvuldig hijgt of hoest, benauwdheidsverschijnselen vertoont, vermagert of juist een dikke buik krijgt. In dit soort gevallen kunnen we met een hartecho uw dier zijn/haar gezondheid vaststellen. Dat kunnen we ook als uw huisdier mank loopt, of zelfs een poot vermijdt om op te lopen. Dit kan duiden op een spier- en/of peesblessure.

Er zijn verschillende gebieden waar we met een echo naar kunnen kijken:

  • De buikholte

Bij het maken van een buikecho komt uw dier vaak op de rug te liggen in een zacht kussen. Bij alle echografische onderzoeken moet er een stuk(je) geschoren worden. Dit heeft er mee te maken dat de geluidsgolven niet door lucht heen kunnen. Tussen alle haren van de vacht zit een hoop lucht opgeslagen. Nadat uw dier geschoren is, zal er echogel worden aangebracht op de huid. Deze gel is bedoeld om de geluidsgolven beter door te laten komen in het lichaam. De gel die wij gebruiken is oplosbaar in water. Het is niet erg als uw dier hier wat van oplikt als hij/zij weer thuis gekomen is.

  • Het hart

Met een echo van het hart kunnen we ‘in’ het hart kijken, dit noemen we ook wel cardiologie. Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de hartkleppen. Dit kan niet met een röntgenfoto. Net als mensen kunnen dieren hartproblemen krijgen op alle leeftijden. Het kan aangeboren zijn, maar kan ook door ouderdom komen. Met de echo kunnen we zichtbare problemen aan het hart goed zien. In sommige gevallen kunnen we geen duidelijke aanwijzingen ondervinden en is een ECG (hartfilmpje) nodig.

  • Spieren/pezen

Tot slot kunnen we met een echo naar spieren en pezen kijken. Ook dieren lopen weleens een blessure op. In dat soort gevallen is het belangrijk een echo te laten maken zodat er kan worden vastgesteld wat er aan de hand is. Vele blessures kunnen, vaak dankzij onze dierfysiotherapeut, worden verholpen zodat uw hond, kat of ander huisdier weer pijnvrij kan bewegen. Van spierscheurtjes tot peeskwetsuren, wij helpen uw huisdier graag.

Echo laten maken hond

Waarom een echo laten maken?

  • Bevestiging/uitsluiten van dracht (zwangerschap)
  • Bevestigen/uitsluiten van een baarmoederontsteking
  • Beoordelen van de organen
  • Nemen van monsters, bijvoorbeeld urine uit de blaas halen

Zowel bij hartproblemen als problemen in de buik geldt niet dat een echo beter is dan een röntgenfoto of andersom. Ze vullen elkaar aan en beide onderzoeken hebben voor- en nadelen. Soms zullen beide onderzoeken nodig zijn om een totaalplaatje te vormen.

 

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01