Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Gebitsverzorging

 

Vaak worden gebitsproblemen veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak is een vuil-witte, kleverige opstapeling op het oppervlak. Het bestaat uit voedseldeeltjes, bacteriën en andere bacteriële producten. Tandplak kan gemakkelijk van de tanden verwijderd worden met poetsen.

Tandsteen is verkalkte tandplak. Dit wordt gevormd in minder dan 48 uur na de aanzet van tandplak. Tandsteen kan niet verwijderd worden door poetsen met een tandenborstel, daar is een gebitssanering voor nodig. Het oppervlak van tandsteen is een beetje ruw waardoor nieuwe tandplak sneller vormt en beter aanhecht.

 

Tandenpoetsen

Net als bij ons is tandenpoetsen veruit de beste manier om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Bij jonge honden en katten is dit vaak makkelijker aan te leren dan bij oudere dieren. Maar ook bij oudere dieren is het mogelijk! Het accepteren van tandenpoetsen is een gewenningsproces voor uw huisdier. Wij hebben in onze kliniek een flyer beschikbaar met handige tips hoe u dit aan uw hond/kat kunt leren. Voor het tandenpoetsen bij uw huisdier is er een speciale tandpasta beschikbaar. Er zit voor hen een lekker smaakje aan, maar het is ook goed voor ze. In tandpasta voor mensen zit fluoride en dit is niet goed voor de lever van de hond. Tandenpoetsen met uw eigen tandpasta raden wij daarom af.

 

Speciale brok

Kauwbewegingen houden het gebit en het tandvlees in een goede conditie. Er bestaat een voeding speciaal voor het gebit van de hond of de kat die tandplak/tandsteen voorkomt. Dit heeft onder andere te maken met de speciale textuur en vorm van de brok. Er is een grote variatie aan voeding verkrijgbaar. Het is voor ons helaas niet mogelijk om van alle voeding te weten of het effect even goed is. In onze praktijk kunt u meer informatie krijgen of deze voeding ophalen. Een tandheelkundige brok is een mooie aanvulling op het poetsen, maar geen vervanging.

 

Kauwmaterialen

Kauwmaterialen kunnen een aanvulling zijn op het tandenpoetsen. De achterste kiezen worden immers met het kauwen gebruikt. In bepaalde kauwkluiven zit ook een toevoeging (chloorhexidine) ter preventie van het aanzetten van tandplak. Hou er wel rekening mee dat in sommige kauwkluiven veel calorieën zitten. Daarnaast is het erg belangrijk dat ze niet te hard zijn. Dit geeft namelijk risico op het afbreken van (een stuk van) de kies. Over het algemeen geldt: als u er met uw nagel een putje in kunt drukken, is het niet te hard. Speelgoed heeft minder invloed op het gebit in vergelijking met kauwkluiven.

 

Drinkwater toevoegingen

Er zijn speciale toevoegingen verkrijgbaar die de groei van tandplak remmen. Er zitten bepaalde middelen in, waaronder chloorhexidine, ter preventie van het aanzetten van tandplak. Bovendien verfrist het ook de adem van uw hond of kat. Een drinkwater toevoeging is geen vervanging van tandenpoetsen. Als tandenpoetsen een opgave is, kunt u er wel voor kiezen om een drinkwater toevoeging te gebruiken als ondersteuning van het gebit.

 

 

 

Gebitsverzorging

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01