Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

 

Knieproblemen bij uw huisdier


Knieproblemen bij huisdieren komen regelmatig voor. Vooral actieve honden hebben wel eens last van knieproblemen, bijvoorbeeld een kapotte voorste kruisband soms in combinatie met meniscusletsel. Op het moment dat in de knie van een hond de voorste kruisband geheel of gedeeltelijk scheurt, zijn er meerdere mogelijkheden voor een behandeling. De TTA-2 methode (Tibial Tuberosity Advancement 2) is de nieuwste en beste methode om chirurgisch een voorste gescheurde kruisband te repareren.
De knieën van honden en katten kunnen (net als de onze) soms wel eens 'op slot schieten'. In feite schiet de knieschijf dan even van zijn plaats. Daardoor wordt belasten tijdelijk moeilijk. We noemen dit probleem 'patella luxatie' of 'knieschijf luxatie'.

 

Gescheurde kruisband

Bij honden komt deze aandoening veelvuldig voor. Verschillende factoren kunnen eraan bijdragen dat een voorste kruisband scheurt bij honden. Eén van die factoren is de stand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen. De beste optie bij een gescheurde kruisband is een knieoperatie. Deze operatie zorgt ervoor dat de stand van de knie wordt gecorrigeerd. Hierdoor wordt een verandering van de krachten in de knie bereikt, waardoor er opnieuw een stabiel kniegewricht ontstaat. In onze praktijk passen we al enige jaren met succes de TTA-2 techniek toe. Het voordeel van deze techniek is dat er minder schade aan spieren en andere weefsels wordt toegebracht tijdens het opereren, waardoor het herstel sneller is. We zijn de eerste praktijk in Nederland die deze TTA-2 methode op deze manier mag uitvoeren, mede dankzij het feit dat Joop Hopmans één van de bedenkers is van deze operatietechniek.

 

TTA-2 knieoperatie

Deze vernieuwde techniek geeft minder schade aan het bot en de bloedtoevoer, verdeelt de drukstress beter over het been, verkort de tijd die nodig is voor chirurgie en geeft verminderde kans op infectie. Daarbij misschien wel de belangrijkste, het geeft een sneller en beter herstel van de patiënt. Alle bovengenoemde voordelen leiden tot een sterk verminderde kans op complicaties in vergelijking met andere bestaande chirurgische methodes. 
De kans op complicaties bij een TTA-2 uitgevoerd door een ervaren chirurg is kleiner dan 1%. Het doel van de operatie is dat uw hond, na een gecontroleerde revalidatie periode van 6-8 weken, weer volledig kan terugkeren in sport en werk.

Onderaan deze pagina vindt u een filmpje over de TTA-2 operatie.

 

TTA-2 Knie operatie

Knieschijf luxatie (patella luxatie)

De knieën van honden en katten kunnen (net als de onze) soms wel eens ‘op slot schieten’. In feite schiet de knieschijf dan even van de plaats. Daardoor wordt belasten tijdelijk moeilijk. We noemen dit probleem ‘patella luxatie’ of ‘knieschijf luxatie’. Het komt bij alle honden voor, maar het meest bij kleine hondenrassen. Bij katten wordt het vaak gezien bij de Maine Coon, Noorse Boskat en Bengaal. Als uw hond of kat tijdens het lopen ineens één of beide achterpoten optrekt, dan kan er sprake zijn van patella luxatie.

De knieschijf wordt op zijn plek gehouden door pezen en spieren die de beweging van de knieschijf in goede banen moeten leiden. Soms kunnen de pezen en spieren deze functie onvoldoende vervullen. Dat kan komen door:

  • Aangeboren aanleg (bijvoorbeeld: kromme pootjes of ondiepe kraakbeengleuf)
  • Een aandoening die pezen en spieren verslapt
  • Gescheurde kniebanden (door een ongeluk)

Moet een patella luxatie behandeld worden? 

Wanneer er een patella luxatie bij uw hond of kat geconstateerd wordt, zijn er verschillende mogelijkheden. Het komt in allerlei gradaties voor: van niet ernstig tot zeer ernstig. Aan de hand van de ernst van de klachten wordt er beoordeeld welke behandeling het beste is voor uw hond of kat. Wanneer uw hond of kat vaker klachten heeft of de gradatie is ernstiger, dan kan er worden gekozen voor een operatie. Meestal wordt er dan gekozen voor een combinatie van verschillende ingrepen tijdens één operatie om de knieschijf weer op zijn juiste plaats te krijgen en houden.

 

 

 

 

 

 

 

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01