Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Heupdysplasie (HD) bij uw hond

 

Heupdysplasie (HD) is helaas een bekend probleem. Katten kunnen het ook hebben, maar heupdysplasie bij honden komt vaker voor. Aan heupdysplasie is veel te doen als uw hond nog jong is. Daarom adviseren wij u om uw hond al vroeg te laten controleren op heupdysplasie.


Heupdysplasie bij een pup tot 16 weken leeftijd

Als bij een pup van 14 tot 16 weken via de Pennhip röntgen methode losse heupen worden geconstateerd, kan ingegrepen worden via een speciale operatie (de JPS methode). Via deze methode grijpen we in en corrigeren we de ontwikkeling van het bekken zodat er stabielere heupen ontstaan.

Heupdysplasie bij pups vanaf 16 weken leeftijd

Bij pups met heupdysplasie vanaf 16 weken leeftijd is een uitgebreidere operatie nodig, waarbij het bekken op twee of drie plaatsen wordt doorgezaagd en gekanteld naar een stabielere stand. Eerst opereren we de slechtste heup, na zes tot acht weken de andere heup. Beide ingrepen moeten gebeuren voordat er artrose optreedt en voor de hond 12 maanden oud is.

Heupdysplasie bij honden ouder dan 1 jaar

Als een hond ouder is en last heeft van heupdysplasie dan zijn er meerdere operaties mogelijk die de pijn kunnen wegnemen of verlichten.
De opties zijn:

  • Nieuwe heup (THR)
  • Heupkop verwijderen (FHNE)
  • Doorsnijden van de zenuwen van het gewrichtskapsel
  • Spieren los maken (pectineus release)

Natuurlijk licht de dierenarts u uitgebreid voor als u voor de lastige keuze staat wat de beste optie is voor uw hond.

Screening voor de fokkerij

Als u verantwoord wilt fokken met een hondenras dat aanleg heeft voor heupdysplasie, dan kunt u met uw hond voor röntgenfoto's bij ons terecht. Kijk voor meer informatie op de pagina over röntgenfoto's.

 

HD foto hond                                              HD foto hond

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01