Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Botbreuk (fractuur)

Wat te doen als uw huisdier een botbreuk (fractuur) heeft?

Botbreuken kunnen op alle plaatsen van het skelet voorkomen. Veel voorkomend is een gebroken poot bij een hond of kat. Omdat het skelet een dragende functie heeft moet een botbreuk vrijwel zonder uitzondering behandeld worden. Voor welke methode gekozen wordt, hangt niet alleen af van het soort breuk, maar bijvoorbeeld ook van de leeftijd en het temperament van de hond of kat. Ook de (on-)mogelijkheid van de eigenaar om zorg te kunnen geven kan soms een rol spelen.

 

Operatie

Heel vaak is een interne fixatie nodig. Dat betekent een operatie waarbij inwendig pennen, draden of platen en schroeven worden aangebracht, eventueel in combinatie met externe pennen.

Nazorg is erg belangrijk

Als uw dier naar huis mag heeft deze extra zorg nodig. Zo is het belangrijk om katten niet te laten springen en mogen ze niet naar buiten. Het kan zijn dat uw kat in een afzonderlijke ruimte moet verblijven. Daarnaast moeten de wondjes van de operatie worden verzorgd.

Belangrijk is ook dat uw hond na een fractuur rustig aan de riem wordt uitgelaten. U krijgt van ons een brief mee waarin precies beschreven staat wat er van u wordt verwacht na de operatie. Ook fysiotherapie is hierin sterk aan te raden!

 

gebroken poot hond

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01