Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Laparoscopie hond & kat

Met een laparoscopie voeren wij een kijkoperatie uit bij uw huisdier. Laparoscopie betekent: ‘via de buikwand naar binnen’ met een scoop. Een scoop is een dunne en flexibele slang waarin een kleine camera gemonteerd is. Met behulp van deze scoop kunnen we in de buik van uw hond of kat kijken en een laparoscopische sterilisatie uitvoeren.

Laparoscopische sterilisatie van uw hond of kat?

Bij een laparoscopische sterilisatie van uw hond of kat worden de eierstokken verwijderd via twee kleine gaatjes in de buik. Dit noemen we ook wel een kijkoperatie, geen buikoperatie. Met het ondergaan van een laparoscopie ondervindt uw huisdier veel meer voordelen dan bij een klassieke buikoperatie.

Laparoscopische sterilisatie hond

Voordelen laparoscopische sterilisatie

Vergeleken met een klassieke buikoperatie heeft een kijkoperatie grote voordelen bij sterilisatie van uw hond of kat:

  • De operatieduur is veel korter
  • Minder lange narcose 
  • Kleine wondjes
  • Weinig of geen pijn
  • Geen antibioticum nodig

Hoe gaat de operatie?

De dierenarts brengt bij een laparoscopische sterilisatie van uw hond of kat eerst via een buisje een minicamera in en bekijkt de buik van binnen. De eierstokken worden losgemaakt en via het buisje naar buiten gehaald. Dit is te zien via het beeldscherm. De gaatjes in de buik worden met een onderhuidse hechting en wat weefsellijm gesloten.

Na de operatie

Bij een jonge hond of kat duurt deze operatie gemiddeld vijftien minuten. Daar kunnen aan voorbereiding en nazorg enkele uren bijkomen. De kans dat uw hond alweer tegen u opspringt als u haar komt halen, en uw kat op u staat te wachten, is groot.

Laparoscopie hond

Cryptorchidie bij uw hond

In het geval van cryptorchidie kunnen wij uw hond ook een laparoscopie laten ondergaan. Een klassieke buikoperatie is hierbij ook mogelijk. Lees verder hoe dit in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn.

Kijkoperatie biedt de uitkomst

Via een kijkoperatie (via een gaatje in de buik of het lieskanaal) is het mogelijk om de niet-ingedaalde testikel te vinden in de buik of in de lies en dan te verwijderen. De bloedvaten die toevoer hebben naar de testikel, worden dichtgemaakt en de testikel wordt verwijderd.

De klassieke buikoperatie

Natuurlijk is het ook mogelijk om via een klassieke buikoperatie de niet ingedaalde testikel te verwijderen. Het nadeel is dat uw hond minder snel zal herstellen, omdat bij buikchirurgie een grotere snede gemaakt wordt in vergelijking met een kijkoperatie.
Klik hier voor meer informatie over onder meer de voordelen en nadelen van castratie: sterilisatie of castratie van uw huisdier.

 

 

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01