Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Dermatologie


Huidaandoeningen en jeuk zijn veel voorkomende problemen bij de hond en de kat. Jeuk kan het leven van u en uw huisdier enorm beïnvloeden. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor jeuk, zoals parasieten en onderliggende allergieën.
Er zijn ook huidaandoeningen die geen jeuk geven. Voorbeelden hiervan zijn kale plekken, schilfers, een vette vacht of sterke huidgeur. Stofwisselingsziekten of problemen met de vetzuursamenstelling van de huid kunnen onderliggende oorzaken zijn.

Jeuk bij de kat

 

Oorproblemen

Daarnaast zijn er heel veel honden en katten met oorproblemen. Aangezien een groot deel van het oor van de hond en de gehoorgang bekleed is met huid, worden ook oorproblemen bij ons onder de dermatologie geschaard.
Jeuk aan de oren, stinkende oren, een scheve kop of evenwichtsproblemen kunnen allemaal indicaties zijn van een oorprobleem.

 


Onderzoek

Wanneer u met uw huisdier bij ons komt met een klacht over huidproblemen is het belangrijk om een juiste diagnose te stellen. Hiervoor is vaak een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) nodig. Bij ons wordt er daarom voldoende tijd gepland als wij weten dat u met een dier komt dat huidproblemen heeft. Daarna wordt er een goed klinisch onderzoek uitgevoerd, gevolgd door eventuele aanvullende onderzoeken.


Aanvullende onderzoeken met betrekking tot de dermatologie die bij ons mogelijk zijn

  • Microscopisch onderzoek van huidafkrabsels, haren of afdrukpreparaten
  • Het nemen van kweken voor bacteriologisch of schimmelonderzoek
  • Het nemen van huidbiopten
  • Het uitvoeren van bloedonderzoeken


Huidaandoeningen hebben vaak een chronisch karakter welke een grondige en adequate benadering vraagt. Door u uitgebreid te informeren over onderzoeken, de behandelingsmogelijkheden en prognose proberen we samen met u tot het beste behandelplan voor uw dier te komen.

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt voor een dermatologisch consult vragen wij u onze vragenlijst in te vullen:
 dermatologische vragenlijst 

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01