Spoed Openingstijden Afspraak maken Dierenartsen 050 - 501 55 00

Cardiologie

 

Dieren kunnen, net als mensen, hartproblemen krijgen op verschillende leeftijden. Dit kan aangeboren zijn, erfelijk of een gevolg van slijtage.

 

Bij de gezondheidscontrole beluistert de dierenarts het hart en in een enkel geval is daarbij een hartruis te horen. Dit wijst erop dat het hart op de één of andere manier het bloed niet helemaal goed rond kan pompen. De ernst van de situatie kan heel sterk verschillen. Sommige dieren kunnen met een hartruis rustig oud worden, andere dieren worden echt hartpatiënt met alle beperkingen en gevaren van dien.

 

Jammer genoeg zijn er niet altijd duidelijke aanwijzingen dat een dier problemen heeft met het hart. Als er wel symptomen zijn, dan kunt u vaak de volgende dingen waarnemen:

  • Verminderd uithoudingsvermogen: uw hond of kat is sneller moe dan voorheen
  • Hijgen
  • Benauwdheid
  • Vermageren (afvallen)
  • Hoesten
  • Een dikke buik (dit komt door vochtophoping in de buikholte)

 

Als er door de symptomen of een hartruis aan een hartprobleem gedacht wordt, kan verder onderzoek ons meer inzicht geven in de oorzaak van het probleem. Zo kan er een röntgenfoto van de borstkas gemaakt worden of een echo van het hart. In sommige gevallen is een ECG (hartfilmpje) nodig.

 

Na het onderzoek kan een behandelplan worden opgesteld. Soms is medicatie nodig, soms is een periodieke controle de vervolgstap. De behandeling van een hartaandoening bij uw huisdier is, net als bij de mens, maatwerk.

Voor officiële hartscreening bij honden en katten kunt u zonder verwijzing bij ons terecht. U kunt dan een afspraak maken bij Remco Jonker. Hij is lid van het Collegium Cardiologicum en van PawPeds en bevoegd voor het doen van hartscreeningen ten behoeve van de fokkerij. Voor meer informatie zie: https://dierenartsjonker.nl/cardiologie/

ECG Hond

 

Online afspraak maken

Voor spoed zijn wij telefonisch bereikbaar op 06 - 54 79 37 01