patiënt van de maand

Patiënt van deze maand is Abbi, een Old English Bulldog teefje van 6 maanden oud.
Abbi had vanaf dat ze pup was al een bultje in haar ooghoek. Ook had Abbi altijd een beetje last van tranen aan hetzelfde oog. Langzaam is het bultje in haar ooghoek gaan groeien en kreeg ze er meer last van. Op een gegeven moment zijn er zelfs uit die vreemde bult haren gaan groeien!

Deze stevige haren raakten het hoornvlies van het oog en zorgden zo voor extra irritatie en zelfs voor een lichte beschadiging van het hoornvlies. Tijd om in te grijpen dus. Zo kwam Abbi bij DC Hopmans terecht. Hier is snel ingegrepen door de bult chirurgisch te verwijderen. Dit is gelukkig heel mooi gelukt.
Hoewel het beeld heel suggestief was voor een zogeheten ‘dermoïd’ hebben wij de bult ook nog voor pathologisch onderzoek opgestuurd. Een dermoïd is een stukje huid dat op het oog groeit. Dit hoort hier uiteraard niet. Dit is vermoedelijk ontstaan door dat er in de ontwikkeling van de pup in de baarmoeder enkele verkeerde ‘huidcellen’ in de ooghoek zijn achtergebleven. Langzaam is dit zich gaan ontwikkelen als een bultje huid met haren. Uit het pathologisch onderzoek bleek dat het inderdaad een ‘conjunctivaal dermoïd cyste’ was en dat het volledig verwijderd lijkt te zijn.
Een hele opluchting voor Abbi, omdat de kans nu veel kleiner is dat het weer terug komt! Omdat dit probleem vrij zeldzaam is, is Abbi patiënt van de maand geworden! We hopen dat het nog heel lang goed met haar zal gaan. 

 

Abbi bult oog website.jpg