patiënt van de maand

Bouncer is een Welsh Springer die inmiddels aardig op leeftijd is. Ruim 6 maanden geleden begon zij met haar oren te klapperen. Tijdens een bezoek aan onze praktijk werd een oorontsteking geconstateerd. De oren werden goed gespoeld om al het oorsmeer uit de oren te verwijderen.
Als er veel oorsmeer in een oor staat, kan dit bijdragen aan de oorontsteking.
Vervolgens werd er een medicijn in het oor aangebracht. Dit medicijn komt in de vorm van een gel, die zich over de binnenkant van het oor verspreid. Hier zit onder andere een antibioticum in. Na 1 week kreeg Bouncer nogmaals een pipetje in de oren en een paar weken later werden de oren gecontroleerd. Bij controle zagen de oren er prachtig uit.
Bouncer was uitbehandeld.

Bacteriën die in de oren zitten, zijn vrijwel nooit “vreemde” bacteriën. Het zijn normale huidbewoners of komen voor in de omgeving. Als een hond vaker last heeft van oorontstekingen kan het heel goed voorkomen dat er opnieuw een oorontsteking ontstaat.
Dit was ook bij Bouncer het geval. Er werd besloten om haar weer op dezelfde manier te behandelen als een paar maanden daarvoor gebeurd was. Dit keer reageerde de oren er niet zo goed op als voorheen. Ze bleven vies. Reden voor ons om de bacterie in de oren te gaan kweken.
Helaas voor Bouncer bleek er een vervelende bacterie in de oren te zitten. Deze bacterie is minder gevoelig voor verschillende antibiotica. Voor Bouncer is een protocol opgesteld om haar af te krijgen van deze nare bacterie. Gelukkig gaat het momenteel heel erg goed met de oren en heeft ze er totaal geen last meer van.

 

bouncer.jpg