buikpijn bij het idee

Buikpijn bij het idee...

Als je je hond thuis aantreft terwijl ze de hele bovenverdieping bedekt heeft met braaksel, dan is dat als eigenaar nogal schrikken! Dit overkwam de baasjes van Zoey, een Welsh Springer Spaniël van 1,5 jaar oud. Reden genoeg voor hen om naar de dierenarts te gaan. Zoey had het erg te pakken, zelfs haar drinken kon ze niet meer binnen houden. Na haar zorgvuldig onderzocht te hebben, hebben we een röntgenfoto van haar buik gemaakt. Haar maag zat vol met gas, maar verder waren er geen bijzondere dingen te zien. Een maag vol met gas is heel erg pijnlijk. Daarom heeft Zoey een roesje gekregen en hebben we met een sonde het gas uit haar maag laten lopen. Verder kreeg ze medicijnen mee die haar moeten helpen het overige gas kwijt te raken en daarmee zou ze er bovenop moeten komen. Maar dat gebeurde niet...

Hoewel het braken gestopt was, wilde ze niet eten. Ze ging wel mee lopen, maar echt enthousiast was ze niet. Ze was gewoon niet zichzelf. Bij het onderzoek werden geen hele rare bevindingen gedaan en als dierenarts kregen we geen duidelijke aanwijzingen in welke richting we moesten zoeken. Het voelen in haar buik liet ze zonder problemen toe. Ze gaf niet aan dat ze het ongemakkelijk vond. Zo heeft ze een paar dagen aan gekwakkeld, totdat we nogmaals in haar buik voelden.
Nog even ontspannen als altijd, maar er werd wel een kleine, harde bobbel gevoeld. Die zat er de dag daarvoor nog niet! Op de röntgenfoto was er ook iets zichtbaar, maar het was niet duidelijk of het wel of niet in de darm zat. In overleg met de eigenaren is besloten om haar toch te opereren. Wat bleek? Ze had een tamme kastanje gegeten, die in haar darmen voor problemen zorgde. Op de röntgenfoto daarvoor had hij nog in de maag gezeten en was hierdoor niet zichtbaar geweest.
Niet alle voorwerpen zijn namelijk even duidelijk op een röntgenfoto te zien.
Een tamme kastanje heeft Zoey én haar baasjes wilde taferelen bezorgd! Gelukkig is hij succesvol uit haar darm verwijderd en kan ze nu gewoon weer probleemloos haar brokjes eten.

 

zoey.png