Opstopping

Vorige week hadden we contact met de eigenaar van Mick. Mick had een runderbot gekregen. Zó lekker, dat hij hem helemaal opgegeten had. Dat was op zich geen reden voor het baasje om te bellen, maar bij het uitlaten bleek dat Mick veel moeite had met poepen. Hij wilde wel, maar het lukte niet. Eten deed hij wel gewoon, maar ook daar bleek wat “moeite” te zitten, want dat gaf hij vervolgens weer over. De combinatie van overgeven, moeite met poepen en het verhaal van de eigenaar zorgde ervoor dat wij dachten aan een verstopping.

Door de jaren heen hebben wij al veel oorzaken voor verstoppingen gezien: sokken, stenen, kastanjes, noem maar op. Op de röntgenfoto konden we zien dat Mick vooral veel gruis in het laatste deel van de darm had zitten. Op zich zou dit er zelf uit moeten (kunnen) komen. Mick kreeg pijnstillers mee naar huis, want erg prettig is het natuurlijk niet. Als dat niet zou lukken dan zou bijv. een klysma nog een optie zijn.

Na enkele dagen was het Mick nog niet gelukt om het er zelf uit te krijgen. Wel bijzonder dat er op de röntgenfoto een stuk minder gruis zichtbaar was dan daarvoor. We hebben Mick een handje geholpen door hem rectaal te laxeren en gedurende de dag meerdere klysma’s te geven. Hiermee is het gelukt om ontlasting uit het laatste deel van de darm te krijgen. Voor de zekerheid hebben we hem een nachtje gehouden en na enkele keren poepen konden we op de röntgenfoto geen gruis meer zien. Tijd voor Mick om lekker naar huis te gaan!

 

LIN_3019_3.jpg